Święta Bożego Narodzenia to czas kojarzący się z ciepłem domowego ogniska, radością, prezentami, a także pysznym jedzeniem przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. W wielu domach w przygotowywanie łakoci angażuje się cała rodzina, a słodycze na boże narodzenie trafiają na choinkę. Szczególnie popularne są cukierki świąteczne czy podłużne lizaki w kształcie lodowych sopli zapakowane w kolorowy papier, które szybko znikają ze świątecznego drzewka. Niektórzy wieszają tam również pierniczki domowej roboty, których zapach roznosi się potem po całym domu zachęcając domowników do pałaszowania.
Obok pierniczków typowym bożonarodzeniowym smakołykiem jest makowiec, którego receptura jest najlepiej znana naszym babciom. Dużą popularnością cieszy się również piernik staropolski, którego przygotowanie trzeba zacząć już na kilka tygodni przed świętami. Bożego Narodzenia nie byłoby również bez pysznego, puszystego sernika, obojętnie w jakiej odsłonie zawsze smakuje nieziemsko. Jednak święta to nie tylko słodkości. Potrawy takiej jak tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami, żurek z grzybami, karp na maśle lub w galarecie, groch z kapustą, czy pierogi z kapustą i grzybami to podstawowe dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole w Wigilię.
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, na który z niecierpliwością czekają nie tylko dzieci, ale także dorośli. To czas pojednania, spotkań z rodziną oraz świętowania narodzenia Pana pięknymi kolędami, a także przede wszystkim czas, w którym należy docenić i cieszyć się z tego co się ma.